sobota, 19 maja 2018

Omlet z kaszy orkiszowej pieczony w piekarniku


Bardzo lubię kombinować i testować nowe smaki i tak było tym razem. Postanowiłam sprawdzić czy kasza nadaje się na stworzenie omleta i tak też się stało. Wyszedł naprawdę rewelacyjny,mięciutki i nie suchy. Podałam z twarogiem,nerkowcami oraz truskawkami. Jeżeli lubicie próbować nowych smaków to zachęcam do wypróbowania :)

Zapraszam :)


Przepis na 1 porcję

SKŁADNIKI:
  • 1 jajko wielkość L
  • 5 łyżek kaszy orkiszowej z RADIX-BIS
  • erytrol do smaku z RADIX-BIS
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • woda lub mleko do konsystencji
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy lub mieszamy łyżką. Proponuję mleko lub wodę dodawać na końcu. Ciasto ma być gęste i nie lejące. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Za pomocą łyżki rozprowadzamy ciasto na kształt okręgu. Im większy okręg tym omlet wyjdzie płaski. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.12-15 minut. Kontrolujcie czas pieczenia. Kiedy omlet ostygnie odrywamy papier inaczej się rozwali. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz