sobota, 19 maja 2018

Omlet kokosowo-orkiszowy z piekarnika


Ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań i w dodatku najlepszy omlet. Cudownie czuć mąkę kokosową do tego bardzo delikatny i pieczony w piekarniku. Sezon na truskawki się zaczyna więc warto je włączyć do swojego jadłospisu. Do omleta standardowo użyłam produktów z firmy RADIX-BIS,które sprawdzają się rewelacyjnie i zachęcam do ich zakupu nawet przez stronę online jeżeli nie macie dostępu w sklepach stacjonarnych.

Zapraszam :)


Przepis na 1 porcję

SKŁADNIKI:
  • 1 jajko wielkość L
  • 2 łyżki mąki kokosowej RADIX-BIS
  • 2,5 łyżki mąki orkiszowej RADIX-BIS
  • erytrol do smaku RADIX-BIS
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • woda
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ze sobą łączymy natomiast wodę proponuję dodać na końcu. Konsystencja ciasta ma być bardzo gęsta i przypominać trochę taki sos jak do pizzy,który łatwo się rozprowadza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Ciasto rozprowadzamy na kształt okręgu. Im większy okręg tym cieńszy omlet. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.15-17 minut. Ciasto odrywamy od papieru dopiero po wystudzeniu. Najlepiej jest przewrócić omlet z papierem na odwrotną stronę i delikatnie zrywać papier.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz