sobota, 19 maja 2018

Jak drożdżowy z truskawkami


Nie ukrywam ale to ciasto to takie pomieszanie drożdżówki z ciastem ucieranym. W związku z tym,że miałam gości a nie miałam za dużo czasu aby ciasto mogło postać dłużej i wyrastać to zrobiłam a'la drożdżowy bez wyrastania i też wyszło pysznie :). Trochę zdrowsza wersja,gdyż użyłam mąki orkiszowej,oleju kokosowego oraz erytrolu z firmy RADIX-BIS. Produkty dostępne w sklepie online na stronie RADIX-BIS.PL :).

Zapraszam :)


Wymiary blachy 21x29cm

CIASTO:
  • 450g mąki orkiszowej RADIX-BIS
  • 200ml letniego mleka
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego RADIX-BIS
  • paczka suszonych drożdży
  • 100g erytrolu lub więcej RADIX-BIS
  • 3 jajka wielkość M
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ciasto wkładamy pokrojone truskawki i posypujemy cukrem wanilinowym a na wierzch dajemy kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.25-30 minut. Kontrolujcie czas pieczenia.

KRUSZONKA:
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 100g mąki okriszowej
  • 100g erytrolu
Rozpuszczony olej dodajemy do mąki i erytrolu i rozcieramy w palcach.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz