czwartek, 22 marca 2018

Słodkie bułeczki migdałowe


Słodkie bułeczki migdałowe świetne będą się prezentować na wielkanocnym stole. Możecie je upiec w okresie przedświątecznym lub na drugie śniadanie. Kolorowa posypka nadaje fajnego akcentu :).

Zapraszam :)


Składniki na ok.8-10 sztuk bułeczek

SKŁADNIKI:
  • 400g mąki orkiszowej tortowej typ 450 RADIX-BIS
  • 50g mąki migdałowej RADIX-BIS
  • 100g cukru 
  • 250ml letniego mleka
  • 60g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 15g suchych drożdży lub 30g świeżych
Jeżeli robicie ze świeżymi drożdżami na początku robimy zaczyn. Ja skorzystałam z suchych drożdży dlatego wszystkie składniki umieściłam w misce i dokładnie wymieszałam. Uformować kulę i odstawić na ok.60minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 lub 10 części i robimy kuleczki. Każdą bułeczkę umieszczamy na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Gotowe bułeczki pozostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kolorową posypką.
Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.20 minut (do lekkiego zarumienienia).
Bułeczki można polać lukrem po wystudzeniu lub opruszyć cukrem pudrem.
Składniki,których użyłam możecie dostać w sklepie RADIX-BIS link TUTAJ 

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz