niedziela, 1 października 2017

Fit omlet dyniowy


Nastał październik a wraz z nim przyszła jesień. A skoro jesień to czas na dynię :). Nie wiem dlaczego na blogu nie mam żadnego przepisu z jej udziałem...chyba czas to zmienić. Dlatego na początek proponuję omleta dyniowego niezwykle bogatego w składniki odżywcze a przy tym "fit" :).
Za sprawą dyni jest wilgotny a w trakcie pieczenia przypomina domowego murzynka :). Zapach obłędny. W przepisie zastosowałam po raz pierwszy kaszę orkiszową razową od RADIX-BIS a więcej na temat tej kaszy przeczytacie TUTAJ . Omleta podałam z serkiem oraz z figą,malinami i kadyzowanym pomelo.

Zapraszam :)



Piekłam w formie o śr.ok18cm

SKŁADNIKI:
  • 150g płynnego białka jaj
  • ok.200g puree z dyni
  • 30g erytrolu radix-bis
  • 10g gorzkiego kakao
  • 40g kaszy orkiszowej razowej radix-bis
  • cynamon
  • przyprawa do piernika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce
  • kandyzowane pomelo radix-bis
Dynie pieczemy lub gotujemy a następnie miksujemy. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie wszystko miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli masa jest za mało słodka dodajcie więcej substancji słodzącej (miód,słodzik,erytrol lub ksylitol). Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok.40 minut do tzw.suchego patyczka. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz