środa, 27 września 2017

Orkiszowe naleśniki białkowe


Czy jest taka osoba na świecie,która nie lubi naleśników? Być może ktoś taki się znajdzie ale wiem,że naleśniki to danie uwielbiane przez dzieci i dorosłych. W moim rodzinnym domu zawsze naleśniki były podawane na słodko tj. z twarożkiem i dżemem. Nigdy nie zapomnę ich smaku...mmm pycha :)
Ja przedstawiam Wam moją wersję bardziej "fit" bez mąki pszennej z dodatkiem ekologicznej mąki orkiszowej od RADIX-BIS. Od kiedy używam tej mąki jeszcze się nie zawiodłam,każde danie wychodzi idealne i pyszne :). Zapraszam Was na stronę RADIX-BIS link TUTAJ gdzie będziecie mogli zobaczyć cały asortyment wspaniałych produktów jak również znaleźć inne ciekawe zdrowe przepisy :).

Zapraszam na naleśniki :)



Wszystko zależy na jakiej patelni będziecie smażyć ale myśle,że 3-4 sztuki powinny wyjść bez problemu

SKŁADNIKI:
  • 150g płynnego białka jaj 
  • 60g mąki orkiszowej ekologicznej od radix-bis
  • 100ml mleka
  • 50ml gazowanej wody
  • 20g erytrolu od radix-bis
  • szczypta proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeżeli będzie za bardzo płynne dosypcie trochę mąki a jeżeli za gęste dolejcie mleka lub wody. Ciasto powinno się dobrze rozprowadzać na patelni. Smażyłam na patelni delikatnie przetartej olejem kokosowym. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz