wtorek, 22 sierpnia 2017

Wegańskie słodkie mini bułeczki


Po długiej nieobecności powracam do Was z przepysznymi bułeczkami. Bułeczki są wegańskie wykonane z produktów BIO od firmy RADIX-BIS. Bardzo polecam zajrzeć na stronę RADIX-BIS link do strony TUTAJ , na której znajdziecie wszystkie dostępne produkty a także świetne przepisy na różne potrawy. Natomiast moje bułeczki są  bardzo mięciutkie,puszyste i delikatnie słodkie. Oczywiście każdy może sobie dosłodzić wg własnych upodobań :). Na początku miałam dylemat czy nazwać je bułeczkami czy też ciastkami,ponieważ nie rosną jak typowe bułki drożdżowe ale też nie są kruche jak typowe ciastka. Nazwę pozostawiam Wam po upieczeniu...:)Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie czy mała przekąska do kawy.

Zapraszam :)

Przepis na 4 duże sztuki

SKŁADNIKI:
  • 120g banan (waga bez skórki)
  • 35g BIO mąki kokosowej od RADIX-BIS ( link TUTAJ )
  • 65g BIO mąki orkiszowej od RADIX-BIS (link TUTAJ )
  • 25g oleju kokosowego nierafinowanego od RADIX-BIS (link TUTAJ )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g erytrolu od RADIX-BIS (link TUTAJ )
  • 150ml mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe do posypania
Klikając w link  w nawiasie zobaczycie z jakiego dokładnie produktu korzystałam :). Banan dokładnie ucieramy razem z erytrolem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste i klejące. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcję ciasta i formujemy kulki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.20 minut (kontrolujcie czas pieczenia).

Smacznego :)








1 komentarz:

  1. Kocham takie ciasteczka! Wyglądają przeuroczo :D
    http://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń