niedziela, 27 sierpnia 2017

Wegański "sernik" kokosowy


Zapraszam Was na coś absolutnie wspaniałego. Wegański "sernik" kokosowy zrobiony z kilku składników a przy tym nie zawiera cukru,glutenu,masła i jajek. Jest zrobiony z mąki kokosowej,oleju kokosowego,erytrolu,mleka kokosowego oraz budyniu waniliowego bez cukru. Konsystencja ciasta naprawdę przypomina sernik. Jest zbite ale nie jest suche. Dla mnie idealny. Jeżeli lubicie otwierać się na nowe smaki to musicie zrobić to ciasto. Pamiętajcie,że mąka kokosowa jest bardzo słodka więc dosładzajcie masę wg własnych preferencji smakowych. Ja swój sernik udekorowałam wiórkami kokosowymi i podałam z malinami. Już wiem,że będzie gościł częściej na moim stole :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy ok.20cm

SKŁADNIKI:
  • 260g mąki kokosowej od RADIX-BIS (link do mąki TUTAJ )
  • 1 litr mleka kokosowego
  • 20g oleju kokosowego nierafinowanego od RADIX-BIS (link do oleju TUTAJ )
  • 40g budyniu bezglutenowego waniliowego i bez cukru
  • 30g erytrolu (dosładzajcie wg własnego smaku)
  • wiórki kokosowe do posypania
  • maliny lub inne owoce
Do naczynia wsypujemy mąkę kokosową i wlewamy mleko. Pamiętajcie mąka kokosowa jest bardzo chłonna. Masa nie powinna być sucha ani też za bardzo płynna. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy,erytrol oraz budyń. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy naszą masę. Pieczemy w 150 stopniach góra-dół przez 90 minut. Boki "sernika" powinny ładnie odchodzić od papieru i być lekko zarumieniony. Oczywiście piekarnik wcześniej rozgrzewamy. Po wystudzeniu dekorujemy wiórkami kokosowymi i malinami. Możecie także wzbogacić ciasto o polewę czekoladową. Myślę,że także smak będzie ciekawy.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz