czwartek, 31 sierpnia 2017

Wegański bananowiec


Wegański bananowiec to nic innego jak ciasto bananowe z dodatkiem mąki z topinamburu,mąki z nasion babki jajowatej,suszonych śliwek a także proszku maca. Tym ostatnim składnikiem proponuję się bliżej zainteresować,ponieważ jest potężnym adaptogenem. Więcej o proszku maca przeczytacie na stronie RADIX-BIS (link TUTAJ ). To nie jest typowe ciasto ale idealnie sprawdzi się jako jednoporcjowy omlet czy też małe placuszki smażone na patelni. Ja swoje ciasto przełożyłam do formy i zapiekłam. Jest bardzo wilgotne w środku i nie ma obaw,że wyjdzie surowe. Idealne połączenie banana ze śliwkami na koniec okresu letniego a początek roku szkolnego :).

Zapraszam :)

SKŁADNIKI:

  • 270g banana (waga bez skórki)
  • 30g mąki z topinamburu RADIX-BIS
  • 20g mąki z nasion babki jajowatej RADIX-BIS
  • 5g proszku maca RADIX-BIS
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 sztuk śliwki suszonej
  • 50ml mleka roślinnego
  • ewentualnie erytrol lub inne słodzidło
Banana rozdrabniamy na tzw.papkę lub miksujemy. Śliwki kroimy w drobne kawałki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i przekładamy do formy lub smażymy na patelni. Jeżeli chcecie bardziej gęste ciasto to dosypcie więcej mąki z topinamburu. W piekarniku ciasto pieczemy przez ok.35-40 minut do tzw.suchego patyczka w 180 stopni. Pamiętajcie regulujcie czas pieczenia.

P.S. Ciemny kolor ciasta wychodzi za sprawą mąki z nasion babki jajowatej

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz