piątek, 5 maja 2017

Orkiszowe pito-chlebki


Nie są to typowe pity ale mogą stanowić ich zdrowszą wersję. Pito-chlebki zostały wykonane z mąki orkiszowej oraz otrąb orkiszowych co sprawia,że są o wiele zdrowsze. Dodatkowo mogą spełnić wiele innych funkcji tzn.mogą być spodem pod zdrowszą wersję pizzy,można upiec w formie chleba przelewając masę do odpowiedniej formy,mogą być dodatkiem do dipów lub poprostu mogą być kanapką. Jest to także propozycja wegańska więc zapraszam :)
W przepisie użyłam produktów z firmy RADIX-BIS (w zdjęciu poniżej zobaczycie jak one wyglądają)

Przepis na gigantyczne 4 placki (można zrobić o wiele mniejsze wersje)

SKŁADNIKI:
  • 240g mąki orkiszowej typ 2000 RADIX-BIS
  • 30g otrąb orkiszowych RADIX-BIS
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych RADIX-BIS (płątki dają ciekawy serowy posmak)
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka ksylitolu RADIX-BIS
  • 300ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Drożdże rozpuszczamy razem z ksylitolem w 100ml ciepłej wody i odstawiamy na ok.10 minut aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do miski wsypujemy resztę składników,wlewamy rozczyn oraz resztę wody. Wszystko mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta i nie lejąca. Jeżeli będzie za rzadka dosypcie mąki. Na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki wykładamy ciasto i formujemy placki. Radzę zachować spore odstępy,ponieważ placki podczas wyrastania rozlewają się na boki. Odstawiamy na ok.20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez ok.10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dodatkowe 10-12 minut aż chlebki ładnie się zarumienią. Kontrolujcie czas pieczenia.

Smacznego :)








1 komentarz: