poniedziałek, 1 maja 2017

Kostka wiśniowo-karpatkowa


Niezwykła kostka wiśniowa przełożona kremem karpatkowym oraz dżemem wiśniowym. Niezwykle winna i lekka. Dodatkowo masę kremową oddziela warstwa herbatników. Ciasto czekoladowe jest na bazie ciasta ucieranego przez co nie jest suche. Pięknie się prezentuje i smakuje.

Zapraszam :)


Piekłam w formie o wymiarach 21 cm x 27 cm (mierzonej u podstawy)

CIASTO KAKAOWE:
  • 5 jajek wielkość M
  • 200g cukru
  • 250g mąki
  • 20g gorzkiego kakao
  • 50ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy olej. Na sam koniec dodajemy kakao z proszkiem oraz mąkę. Mieszamy wszystko łyżką. Do formy wyłożonej papierem przelewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez ok.30 minut do tzw.suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto dzielimy na dwie równe części.

MASA KARPATKOWA przepis TUTAJ

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • maślane herbatniki
  • 400g dżemu wiśniowego
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki 30%
  • 50g masła
Masło razem ze śmietanką podgrzewamy do momentu aż masło się rozpuści. Czekoladę łamiemy w kostkę i zalewamy gorącą śmietanką z masłem. Mieszamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać i będzie jednolita konsystencja. Odstawiamy do delikatnego stężenia.

Przełożenie: Blat ciasta kakaowego-połowa słoika dżemu wiśniowego-połowa masy kremowej-herbatniki-pozostały dżem-masa kremowa-blat ciasta kakowego-polewa czekoladowa

Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok.2-3h a najlepiej zostawić na całą noc

Smacznego :)



2 komentarze: