poniedziałek, 1 maja 2017

Fit placuszki groszkowe (glutenfree)


Pierwszy raz pracowałam z mąką grochową i już wiem,że nie ostatni. Mąka z grochu ma właściwości zagęszczające i jest bardzo chłonna. W potrawie smak grochu nie jest wyczuwalny w dodatku sama mąka ma fajny żółty kolor. Posiada sporo białka bo w 100g ma ok.24g :). Ponadto jest małokaloryczna. Wychodzą niesamowite placuszki i omlety. Warto wypróbować :)

Zapraszam :)


Przepis na ok.4-5 placuszków

SKŁADNIKI:
  • 60g mąki z grochu
  • 1 jajko wielkość L
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • słodzidło do smaku
Jajko ubijamy razem z mlekiem. Na koniec dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie ucieramy.Jeżeli masa wyjdzie za rzadka dosypcie trochę mąki. Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt płynna bo nie uformujecie placków na patelni. Na patelnie wysmarowaną tłuszczem za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz