sobota, 8 kwietnia 2017

Fit glutenfree placuszki na serku


Placuszki,pankejki...jak kto woli :). Delikatne,lekkie i mięciutkie. Zrobione na serku z dodatkiem mąki kukurydzianej. Idealne na sniadanie,przekąske,do szkoły czy pracy. Można je zjeść na słodko a nawet na wytrawnie jeżeli nie uzyjecie żadnego słodzidła. Posmarowane masłem i w towarzystwie pomidora będą fajną kanapką :)

Zapraszam :)

Przepis na ok.5-6 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 1 jajko wielkość L
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 150g serka lekkiego typu Bieluch
  • ok.50ml mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • słodzidło wg uznania
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy. Masa powinna być bardzo gęsta aby z łatwością wykładać ciasto na patelnie. Na rozgrzaną patelnie za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta (u mnie ok.1,5 łyżki na placuszka). Smażymy na małym ogniu z obu stron. jemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Bardzo lubię placuszki na serku, są bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń