piątek, 10 marca 2017

Wegańskie placuszki z chia i jabłkiem (bezglutenowe)


W marcu witam Was placuszkami z chia i jabłkiem. Danie typowo dla Wegan ale także dla osób,które lubią kombinować w kuchni i są otwarci na zmiany. Placuszki z dodatkiem jabłka są słodkie i nie suche. Za sprawą nasion chia nie rozwalają się na patelni a masa jest bardzo zwarta.
Polecam wypróbować :)

Zapraszam

Przepis na ok. 3-4 sztuki

SKŁADNIKI:
  • 1 średniej wielkości słodkie jabłko
  • 20g nasion chia
  • 50ml ciepłej wody
  • 20g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • słodzidło wg własnych potrzeb
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce (nie odciskamy z nadmiaru soku). Chia zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia ok.5 minut. Następnie do jabłka dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Masa będzie bardzo zwarta. Bardzo łatwo za pomocą łyżki można formować placuszki na patelni. Smażymy na małym ogniu z każdej strony. Jeżeli jabłko będzie bardzo soczyste i puści dużo soku dodajcie więcej mąki. Pamiętajcie masa nie może być lejąca.

Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Piękna prezentacja placuszków. Aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń