wtorek, 14 lutego 2017

Fit serduszka


Skoro mamy Walentynki to muszą być serduszka :) . Jak to mówią "przez żołądek do serca". Takie placuszki idealnie sprawdzą się jako "lekki" deser czy romantyczne śniadanie. Mega puchate i mięciutkie. Skradną serce nie jednej osobie.

Zapraszam :)

Przepis na ok.4-6 sztuk  ( w zależności ile ciasta przeznaczycie na jednego placuszka)

SKŁADNIKI:
  • 40g mąki kukurydzianej
  • 10g płatków opiekanych jęczmiennych od SONKO*
  • 1 jajko wielkość L
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta sody
  • ewentualnie słodzidło (ja pominęłam ze względu na to,iż placuszki podaję na słodko)
Białko ubić na sztywno i następnie dodać żółtko. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać już łyżką. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej kokosowy). Moje serduszka powstały w wyniku zastosowania "foremki" w kształcie serca przeznaczonej do smażenia na patelni :). Podawać z ulubionymi dodatkami

*płatki można pominąć i dodać więcej mąki np.o 5g

Smacznego :)










1 komentarz:

  1. Faktycznie puchate, muszę kiedyś takie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń