poniedziałek, 13 lutego 2017

Fasolowe brownie (z odżywką)


Na moim blogu możecie znaleźć już jeden przepis na fasolowe brownie z dodatkiem budyniu przepis TUTAJ . Dzisiaj natomiast przedstawiam brownie proteinowe z dodatkiem odżywki białkowej. Jeżeli nie mace odżywki to możecie dodać mąki i więcej substancji słodzącej. Ciasto wychodzi naprawdę puszyste i mięciutkie. Jeżeli zastanawiacie się nad smakiem to gwarantuje,że fasola jest niewyczuwalna.

Zapraszam :)

Piekłam w małej formie o średnicy 18cm (dlatego ciasto wyszło wysokie)

SKŁADNIKI:
  • 1 puszka czerwonej fasoli (waga po odsączeniu 240g)
  • 1 jajko wielkość L
  • 20g odżywki białkowej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • dodatkowo słodzidło (może być miód,słodzik,banan etc.)
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno. Pozostałe składniki dokładnie zblendować. Na sam koniec dodać ubite białko i wymieszać łyżką. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.25-30 minut do tzw.suchego patyczka. Kontrolujcie czas pieczenia. Po upieczeniu można ciasto podać z twarogiem lub poprostu udekorować polewą czekoladową i owocami.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz