poniedziałek, 2 stycznia 2017

Sernik gotowany na herbatnikach


W Nowym Roku witam Was sernikiem gotowanym n herbatnikach. Do tego ciasta robiłam 2 podejścia i niestety za każdym razem "coś" było nie tak. Albo masa za rzadka albo herbatniki nie takie. Jak to mówią do 3 razy sztuka więc postanowiłam zaryzykować ponownie. Nie ukrywam ale dużą rolę odgrywają ciastka. Niestety herbatnik,herbatnikowi nie równy. Masa wyszła bardzo gęsta a po ostygnięciu sernik bardzo łatwo się kroił.

Zapraszam po przepis :)
Robiłam w blaszce o wymiarach 25cm x 35cm (oczywiście można robić w mniejszej blaszce bo główną podstawą są ciastka)

MASA SEROWA:
  • 1kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka firmy Zott)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 jajek wielkość L
  • 250g cukru
  • 200ml mleka
  • 200g masła
Masło przekładamy razem z cukrem do garnka i rozpuszczamy. Budynie rozpuszczamy w mleku. Kiedy masło dobrze się rozpuści dodajemy łyżka po łyżce mielony twaróg i wbijamy po kolei jajka. Energicznie wszystko mieszamy. Uważajcie aby masa Wam się nie przypaliła dlatego gotujcie wszystko na małym ogniu. Do gorącego sera na koniec wlewamy budynie i dokładnie mieszamy. Mieszamy do momentu,aż nasza masa serowa będzie przypominała bardzo gęsty budyń. Tak gorącą masą przekładamy na herbatniki.
Blachę z sernikiem owijamy ścierką i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Następnie polewamy czekoladą i wkładamy (najlepiej) na całą noc do lodówki.

DODATKOWO:
  • herbatniki (użyłam bonitki z biedronki)
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 60G masła
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady deserowej
  • 200ml śmietanki 30%
Masło rozpuszczamy w śmietance i dodajemy pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną polewę wylewamy na wystudzony sernik.

Przełożenie: herbatniki->masa serowa->herbatniki->masa serowa->herbatniki->masa serowa->polewa czekoladowa
Podzielcie sobie masę serową na 3 równe części

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz