niedziela, 8 stycznia 2017

Rogaliki z nutellą


Karnawał się zaczął więc proponuję rogaliki drożdżowe nadziewane nutellą. Jeżeli lubicie wszystko o drożdżowe to takie rogaliki będą Wam smakowały. Do kawki idealne :)

Zapraszam :)

Przepis na ok.16-18 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 450g mąki pszennej
  • 2 jajka wielkość M
  • 200ml mleka
  • 30g drożdży świeżych
  • 70g masła
  • 200g cukru
Masło rozpuścić i wystudzić. Mleko delikatnie podgrzać i połączyć z drożdżami i cukrem. Odstawić na ok.10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na ok.40 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat kuchenny i zagniatamy. Rozwłakowujemy na kształt okręgu i dzielimy na trójkąty (warto sobie podzielić ciasto na 2 części i z każdej wykrawać 8 trójkątów). Na każdym trójkącie rozsmarowujemy nutellę i zwijamy od dłużego boku ku końcowi. Gotowe rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem i odkładamy na 20 minut aby trochę podrosły. Rogale smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem lub mlekiem i pieczemy w 200 stopniach góra-dół przez ok.18-20 minut aż wierzch zacznie się rumienić. Rogale można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Ale pysznie wyglądają :o) ślinka na ich widok cieknie ;o)

    OdpowiedzUsuń