czwartek, 26 stycznia 2017

Fit gofry bananowe (bez cukru,bez glutenu)


Też tak maie,że czasami banan już prawie czarnieje i brakuje pomysłu co z nim zrobić? U mnie tak często bywa. Nie zawsze jest ochota zjedzenia go na "surowo" czy pnownie dodanie np.do owsianki czy jaglanki. Postanowiłam banana wykorzystać do zrobienia gofrów. Banan był mocno dojrzały dzięki temu cała masa także była słodka. Jeżeli macie mało dojrzałe banany lub poprostu lubicie mega słodkie ciasto to proponuję dodać słodzik,miód czy inną substancję słodzącą. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Myślę,że z podanego ciasta także wyjdą smaczne placuszki z patelni.

Zapraszam :)

Przepis na ok.4-5 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 70g banana (waga jednego banana bez skórki)
  • 1 jajko wielkość M
  • 30g mąki ryżowej
  • mleko lub woda do odpowiedniej konsystencji
Banana rozgniatamy na papkę,dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy lub mieszamy łyżką. Proponuję mleko lub wodę dodawać na końcu. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż na naleśniki. Gofrownicę smarujemy delikatnie tłuszczem i wylewamy porcję ciasta. Nie wiem jakie macie gofrownice ale ja swoje gofry na początku piekłam przy otwartym wieku aby masa dobrze się "zbiła" a następnie jak wierzch się ścinał zamykałam wieko i dalej piekłam. Przed każdym wylaniem ciasta do gofrownicy czy na patelnię dokładnie zamieszać.

Smacznego :)






1 komentarz: