wtorek, 13 grudnia 2016

Proteinowe ciasteczka z bakaliami


Zbliżają się Święta i zapewne wile z Was szuka fit wypieków na ciasta i ciasteczka. Pamiętajcie aby w tym wszystkim znać umiar bo tak naprawdę najważniejszy jest czas spędzony z rodziną. Nie odmawiajcie sobie wypieków zawierających gluten jeżeli nie macie żadnych nietolerancji,nie odmawiaj babci zjedzenia makowca tylko dlatego,że nie jest fit. Jeżeli nie startujecie w zawodach sylwetkowych to nic Wam się nie stanie. W 3 dni nie przytyjesz tak samo jak w 3 dni nie schudniesz. Oczywiście warto wybierać zdrowsze wersje wypieku ale pamiętajcie umiar i rozwaga jest kluczem do sukcesu :). Dzisiaj przedstawiam Wam proteinowe kruche ciasteczka,które idealnie sprawdzą się na Świąteczny stół jak również na inne okazje.

Zapraszam :)

Składniki na 8 sztuk dużych ciastek

SKŁADNIKI:
  • 110g mąki kukurydzianej
  • 50g odżywki białkowej ( u mnie smak ciasteczkowy-zdjęcie niżej)
  • 60g oleju kokosowego w konsystencji stałej
  • 1 jajko wielkość L
  • słodzik rozpuszczony w minimalnej ilości wrzącej wody (możecie pominąć lub dodać inne słodzidło np.erytrytol,ksylitol czy miód)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (u mnie orzechy ziemne,daktyle,gorzka czekolada,wiórki kokosowe)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Bakalie siekamy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki prócz bakali zagniatamy. Na sam koniec dodajemy bakalie i mieszamy. Ciasto wyjdzie zwarte.Odrywamy kawałeczki ciasta i tworzymy kulki. Kulki delikatnie spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.20-25 minut. Pamietajcie im grubsze ciastko tym dłuższy czas pieczenia więc obserwujcie swoje wypieki. Jeżeli zrobicie małe kulki czas pieczenia będzie krótszy.

Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Wyglądają genialnie, smakiem pewnie dorownują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Ja mam odżywkę truskawkową, więc pewnie wyszłyby równie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna użyć mąki gryczanej ??? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem w stanie powiedzieć jak się sprawdzi mąka gryczana w tym przepisie. Być może trzeba będzie dać więcej innego składnika bo ciasteczka mogą się nie skleić.

      Usuń