niedziela, 4 grudnia 2016

Piernikowe kule


Powiem Wam szczerze,że nie spodziewałam się takich kulek. W zamiarze miałam zrobić ciasteczka piernikowe z posypką cukrową ale w trakcie pieczenia ciasto zaczęło mocno rosnąć. Po wyjęciu z piekarnika zaczęły przypominam mini pączki. Dlatego też nazwałam je piernikowymi kulami. Wyszły bardzo mięciutkie więc można je zrobić nawet na kilka dni przed Świętami.

Zapraszam :)

Przepis na ok.20 sztuk (wszystko zależy jak duże będziecie robić kulki)

SKŁADNIKI:
  • 270g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 120g miodu
  • 2 jajka wielkość M
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier brązowy do posypania
Miód rozpuszczamy razem z masłem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy na puch. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta (u mnie większe niż orzech włoski) formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.8-10 minut. Kontrolujcie czas pieczenia,ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze. Im mniejsze kulki tym krótszy czas pieczenia.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz