piątek, 16 grudnia 2016

Pierniczki nadziewane


W tym roku z nastawionego ciasta na piernik starpolski postanowiłam upiec pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi. Takie pierniczki warto upiec już 7 dni przed Świętami aby spokojnie poleżakowały i zmiękły. Pierniczki wyszły obłędne choć jeszcze są troche twardawe :). Serdecznie polecam.

Nie będę powielała przepisu na piernik staropolski ponieważ przepis znajdziecie u mnie blogu tj. TUTAJ .
Jeżeli macie dylemat co upiec na Święta to jeszcze macie chwilę na zastanowienie...piernik czy pierniczki :)
Takie pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez ok.8-10 minut. Im grubsze ciasto na pierniczki tym czas pieczenia może się wydłużyć.

Jeżeli chodzi o metodę nadziewania pierniczków to skorzystałam z pomysłu Dorotki z Moich Wypieków. Link macie TUTAJ . Bardzo fajna metoda krok po kroku opisana :)

U mnie pierniczki wyszły w kształcie takich a'la kwiatuszków.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
Masło razem z czekoladą rozpuścić na małym ogniu. Wystudzone pierniczki polać czekoladą.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz