środa, 7 grudnia 2016

Fit kule kukurydziane


Uwielbiam takie ciasteczka,które są kruche,nadziane bakaliami i dużych rozmiarów :). Zawsze przed Świętami piekłam bakaliowe kule (przepis TUTAJ ) oraz ciasteczka bakaliowe (przepis TUTAJ ), które skradały serca domowników. Teraz postanowiłam zrobić ich zdrowszą wersję a przy tym bezglutenową. Wyszły obłędne i czuję,że będę musiała upiec drugą partię :).

Zapraszam :)

Przepis na 10 sztuk sporych kulek (jeżeli zrobicie wielkość orzecha włoskiego wyjdzie ich znacznie więcej)

SKŁADNIKI:
  • 210g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko wielkość L
  • 100g oleju kokosowego
  • 50g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g ksylitolu
  • kilka pastylek słodzika rozpuszczonego w wodzie
  • 5 kostek gorzkiej czekolady (pokroić na małe kawałki lub potarkować)
  • 20g pokruszonych orzechów ziemnych
  • 20g płatków migdałowych
  • 5 pokrojonych w małą kostkę daktyli
Olej rozpuszczamy i studzimy. Następnie wszystkie składniki wsypujemy do miski i zaczynamy zagniatać ciasto. Jeżeli ciasto będzie ciężko się kleiło dodajcie masła orzechowego lub oleju kokosowego. Kiedy ciasto będzie zwarte odrywamy kawałeczek i tworzymy kulki. Kulki umieszczamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.20-25 minut. Kontrolujcie czas pieczenia. Ciasteczka powinny się zezłocić i być twarde. 

*oczywiście możecie dodać własne ulubione bakalie

Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Taka zdrowa wersja piegusków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zastąpić masło orzechowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło orzechowe dodaje odrobinę słodyczy i bardziej scala masę,można pominąć i zwiększyć ilość oleju kokosowego o 30g lub dodać miodu. Jeżeli zwiększymy ilość oleju kokosowego to proponuję dosładzać masę wg własnych kubków smakowych np.zwiekszając ilość ksylitolu lub innego słodzidła.

      Usuń