środa, 30 listopada 2016

Makowiec "light" (wegański,bezglutenowy)


Makowiec w wersji odchudzonej a przy tym bez jajek i bezglutenowy. Jak to mówią 3 w 1 :). Ciasto wyszło naprawdę rewelacyjne,nie za suche,dobrze zbite. Makowiec nie ma spodu więc przypomina tzw.makowiec japoński. Piekłam w małej foremce o średnicy 20cm w dodatku na tzw.próbę użyłam mniejszą ilość składników dlatego ciasto nie jest za wysokie. Teraz wiem,że piekąc to ciasto ponownie podwoję ilość składników aby wyszło nie co wyższe.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 20cm

SKŁADNIKI:
  • 100g mielonego maku (mielony mak jest dostępny w sklepach np.Tesco,takiego maku nie trzeba wcześniej moczyć ani mielić)
  • 40g mielonego lnu 
  • 10g mąki kokosowej
  • 30g oleju kokosowego
  • 20g nasion chia + woda
  • 300g jogurtu sojowego
  • 10g gorzkiego kakao
  • 50g daktyli
  • 30g orzechów włoskich
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodzik rozpuszczony w minimalnej ilości wody (możn zastąpić innym słodzidłem lub miodem (wtedy nie będzie wegański)*
Olej rozpuścić i wystudzić. Daktyle i orzechy pokroić na małe kawałeczki. Nasiona chia zalać ciepłą wodą (zalewamy 1/3 szklanki o pojemności 250ml) i odstawić na ok.10 minut. Powinien powstać tzw.glut. Sypkie składniki wymieszać ze sobą. Do sypkich składników dodać olej,aromat,jogurt oraz nasiona chia.Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Na sam koniec dodać bakalie. Wymieszać. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.45-50 minut. Wierzch powinieć być twardy i upieczony. Kontrolujcie czas pieczenia ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze. Po wystudzeniu można przypudrować (u mnie został oprószony odżywką sojową o smaku waniliowym) lub polać czekoladą,ozdobić owocami lub orzechami.

*wszystko dosładzajcie wg własnego smaku,kosztujcie masy przed upieczeniem

Smacznego :)







2 komentarze:

  1. zwykły jogurt naturalny też może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być tylko wtedy już nie będzie wegańskim makowcem

      Usuń