poniedziałek, 21 listopada 2016

Gwiazdkowy makowiec


Makowiec na kruchym cieście ozdobiony gwiazdkami także z kruchego ciasta. Z dodatkiem kremu czekoladowego. Nie za suchy i nie zbyt wilgotny. Oczywiście krem czekoladowy można zastąpić połamaną czekoladową lub poprostu miodem. Bardzo szybki w wykonaniu. Na Święta idealny.

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 20cm ( jeżeli upieczecie w większej formie będzie nie co niższy)

KRUCHE CIASTO*:
  • 1 całe jajko wielkość L
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła twardego
  • 100g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na wysmarowanym masłem spód formy,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 200 stopniach przez ok.15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy gwiazdeczki. Na podpieczony spód wykładamy masę makową a na wierzchu układamy gwiazdeczki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.45-50 minut. Kontrolujcie czas pieczenia. Jeżeli gwiazdki będą szybko się rumienić można wierzch przykryć folia aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

MASA MAKOWA:
  • 850g gotowej masy makowej z puszki (użyłam z firmy Bakalland)
  • 3 duże łyżki nutelli (można zastąpić miodem lub pominąć)
  • 4 jajka wielkość L
  • 120g kaszy manny
  • ewentualnie bakalie i orzechy
Jajka ucieramy a następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na podpieczony kruchy spód a na wierzchu układamy wycięte gwiazdeczki. Pieczemy.

*nie miałam żadnego problemu z zagniataniem kruchego ciasta. Jeżeli natomiast Wy taką trudność napotkacie,ciasto będzie się słabo lepić można dodać łyżkę śmietany.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz