niedziela, 13 listopada 2016

Fit Pierniczki (wegańskie i bezglutenowe)


Moje pierwsze bezglutenowe i zarazem wegańskie pierniczki,które smakiem przypominają tradycyjne pierniczki z mąki pszennej (oczywiście każdy ma inny smak i każdemu będą smakowały inaczej). Wyszły niezwykle kruche i na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie powiedzieć czy zmiękną do Świąt,czy też pozostaną w takie postaci. Więcej będę mogła napisać przed Świętami. Póki co schowane w pudełeczko...leżakują. Jak wiecie mąki bezglutenowe mają to do siebie,że ciężko się sklejają i rozwałkowują więc trzeba troche pokombinować żeby coś wyszło. To jest przepis wymyślony przeze mnie i uprzedze kolejne pytanie tj.czy można użyć innej mąki "zamiast tej czy tamtej". Zapewne można ale nie będę w stanie Wam określić jakiej mąki ile użyć. Jeżeli zrobicie z inną mąką to się pochwalcie w komentarzu. Dodatkowo pierniczki nie zawierają cukru tylko słodzik więc naprawdę je odchudziłam :). Jeden pierniczek ma ok.37kcal :)

Zapraszam :)

Przepis na 30-35 sztuk (wszystko zależy jakich foremek użyjecie)

SKŁADNIKI:
  • 110g mąki gryczanej
  • 40g zmielonych orzechów laskowych (waga po zmieleniu orzechów)
  • 30g mąki z cieciorki
  • 5g karobu lub gorzkiego kakao
  • 10g nasion chia*
  • 30ml ciepłej wody
  • 50g oleju kokosowego rozpuszczonego
  • słodzik (tabletki rozpuszczone w minimalnej ilości wrzącej wody)**
  • pół łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • cynamon
  • woda do ciasta
Nasiona chia zalewamy 30ml wody i odstawiamy aż zrobi się tzw."glut". Nasiona chia zastępują jajko. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy wystudzony olej oraz chia. Mieszamy i zaczynamy dolewać letnią wodę aby ciasto zaczynało się kleić i łatwo zagniatać. Musiscie wyczuć kiedy tej wody wystarczy. Z uformowanej kuli ciasta odrywamy kawałeczki i rozgniatamy na blacie ręką na tzw.placki i wykrawamy pierniczki. U mnie ciasto miało ok.3-4mm. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez k.10-13 minut. Sprawdzajcie czas pieczenia. Nie róbcie za cienkich pierniczków bo Wam się spalą. Im grubsze ciasto tym dłuższy czas pieczenia. Kontrolujcie wszystko :)

*chia można zastąpić jajkiem wtedy już nie będą wegańskie
**słodzik można zastąpić miodem lub innym słodzidłem (dosładzajcie wg własnego smaku)

Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam podobne, ale ta wersja jest lepsza, bo z orzechami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę fajny posmak dają orzechy laskowe :) dzięki temu mąka gryczana jest niewyczuwalna (nie każdy lubi smak tej mąki)

      Usuń
  2. Super musze zrobić! Czy chcia, które własnie mi się skończyły można by było zastąpić siemieniem lnianym? 😁

    OdpowiedzUsuń