czwartek, 24 listopada 2016

Ciasteczka czekoladowo-kukurydziane


Ciasteczka czekoladowo-orzechowe,bezglutenowe,bez masła czy cukru. Bardzo kruche,idealne. Myślę,że wzbogacone o bakalie sprawdzą się w święta.

Zapraszam po przepis :)

Składniki na ok.10-12 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko wielkość L
  • 30g oleju kokosowego
  • 20g masła czekoladowego
  • 20g masła orzechowego
  • 3 kostki połamanej gorzkiej czekolady
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Olej oraz masła rozpuszczamy na ogniu. Mieszajcie,ponieważ łatwo można wszystko przypalić. Rozpuszczony olej oraz masła łączymy z pozostałymi składnikami i na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Kulki delikatnie spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.10-12 minut. Wierzch powinien się delikatnie zarumienić wię kontrolujcie czas pieczenia.

*masło czekoladowe można zastąpić większą ilością masła orzechowego lub można dodać miodu czy innego słodzidła.Wszystko dosładzajcie wg.własnego smaku

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz