sobota, 8 października 2016

Szarlotka z musem dyniowym


Skoro październik to czas rozpocząć sezon szarlotkowy :). Październik to już jesienna pora roku i czas długich wieczorów. Do tego gorąca,rozgrzewająca herbata,ciepłe skarpety,kocyk i jesteśmy w niebie. W tym niebie nie może zabraknąć pysznego ciasta jakim jest szarlotka. Nie jest to zwykłe ciasto z jabłkami ponieważ dodałam mus z dyni i wyszła naprawdę wyjątkowa. Smaki rewelacyjnie się połączyły. Szarlotka jest na kruchym cieście a z wierzchu warstwa herbatników pokryte polewą jogurtowo-kakaową.

Zapraszam :)

Wymiary formy 25 x 25cm

KRUCHY SPÓD:
  • 70g zimnego masła
  • 50g cukru
  • 3 żółtka
  • 100g serka waniliowego
  • 200g mąki użyłam z firmy LUBELLA do kruchych ciast
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka
Wszystkie składniki prócz jabłek łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na ok.30 minut do lodówki. Po tym czasie formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 200 stopniach przez ok.25 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Jabłka kroimy w plasterki. Plasterki jabłek układamy na kruchym spodzie i posypujemy cukrem wanilinowym i cynamonem. Na jabłka wylewamy mus dyniowy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.30 minut. Na ciepłą jeszcze szarlotkę wykładamy warstwę herbatników i odstawiamy do ostygnięcia.

MUS DYNIOWY:
  • 450g dyni
  • 250ml wody
  • 200g cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • cynamon
Dynię kroimy w plasterki,wkładamy do garnka,dodajemy cukier,cynamon oraz wlewamy wodę. Gotujemy do miękkości. Kiedy dynia bedzie miękka blendujemy i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na jabłka i wkładamy do piekarnika.

POLEWA:
  • 30g oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
Olej rozpuścić i połączyć z pozostałymi składnikami. Polać wystudzoną szarlotkę. Oczywiście możecie zrobić swoją ulubioną polewę na bazie rozpuszczonej czekolady czy masła,czekolady i śmietanki.

Smacznego :)









4 komentarze:

  1. ewidentnie nie może zabraknąć szarlotek :) A taka z dynią musi być pyszna! I bardzo ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że wygląda obłędnie, to pewnie tak smakuje!
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł, taka szarlotka dyniowa, jeszcze takiej nie piekłam

    OdpowiedzUsuń