czwartek, 20 października 2016

Proteinowe batony jaglane


Rewelacyjne batony jaglane z żurawiną,płatkami jaglanymi od KUPIEC i orzechami włoskimi. Stanowią idealną przekąskę np.po treningu i są zdrowszą wersję batonów dostępnych w sklepie. Proteinowe...ponieważ zawierają odżywkę białkową a także masło orzechowe. Z powstałego ciasta wyjdą również idealne ciasteczka.

Zapraszam :)

Z przepisu wyszło mi 6 sztuk batoników (wszystko zależy na jak duże kawałki pokroicie upieczoną masę

SKŁADNIKI:
  • 80g płatków jaglanych
  • 40g masła orzechowego
  • 1 jajko wielkość L
  • 40g odżywki białkowej*
  • 30g żurawiny
  • 30g orzechów włoskich
  • letnia woda
Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Wodę wlewamy partiami i regulujemy konsystencję. Masa ma być zwarta nie płynna. Płatki jaglane chłoną mocno płyny i uważajcie aby nie powstała wam "woda jaglana" tzn.aby nic nie pływało. Zwartą masę przekładamy do foremki lub wykładamy na papier do pieczenia formując prostokąt. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.18-20minut. 

*proszę nie pytać czym można zastąpić odżywkę ponieważ jak sama nazwa mówi są to batony proteinowe. Nie wiem co wyjdzie jeżeli tej odżywki nie użyjecie lub zastąpicie innym składnikiem

Smacznego :)








2 komentarze: