niedziela, 16 października 2016

Fit szarlotka wegańska (bez jajek)


Szybka a zarazem bez jajek szarlotka sypana. Smakuje wyśmiencie. Wystarczy natrzeć jabłek,wysypać suche składniki,nagrzać piekarnik i upiec. Serdecznie polecam do wypróbowania :).

Zapraszam :)

Forma ok.20 cm

SKŁADNIKI:
  • 150g kaszy manny (sprawdzi się też kaszka kukurydziana)
  • 50g maki jaglanej
  • 100g mąki ryżowej
  • 30g erytrytolu (może być też ksylitol czy inne słodzidło,wszystko dosładzać wg własnego smaku)
  • 800g słodkich jabłek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 15g oleju kokosowego
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.Doprawiamy cynamonem i ewentualnie możemy dodać jakieś słodzidło.Jabłek nie odsączamy z nadmiaru soku. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą. Formę wykłdamy papierem do pieczenia. Na sam dół wysypujemy 1 część produktów sypkich i dajemy pierwszą warstwę startych jabłek.Na jabłka wysypujemy kolejną warstwę sypkich składników i tak do samego końca. Na wierzchu powinna być sypka warstwa na którą kładziemy olej kokosowy w stałej konsystencji (pod wpływem ciepła olej w piekarniku się rozpuści). Olej kładziemy miejscami.Powinny być 3 warstwy sypkie i 2 warstwy jabłek. Warto na sam dół wysypać większą ilość produktów sypkich. Pieczemy w 190 stopniach przez ok.60 minut. Kontrolujcie czas pieczenia. Jeżeli wierzch będzie Wam się za szybko rumienił lub przypiekał przykryjcie folią aluminiową i pieczcie dalej.

*Uprzedzam pytanie o inne mąki. Zapewne będzie można zamienić na inne ale nie powiem Wam jakich proporcji użyć ponieważ ten przepis i te proporcje sama wymyśliłam.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Super przepis! :) Właśnie kiedyś zastanawiałam się nad wegańską wersją szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka w takiej propozycji to poezja:-)

    OdpowiedzUsuń