środa, 12 października 2016

Fit omlet ryżowy


Był już omlet kukurydziany to czas na omleta z mąki ryżowej. Jeżeli ktoś jeszcze nie miał styczności z tą mąką to serdecznie polecam. Mąka ryżowa rewelacyjnie sprawdza się jako zagęszczacz do sosów czy zup. Ponadto sprawdza się w wypiekach chleba i deserów. Dzisiaj przedstawiam omleta,który wyszedł puszysty niczym biszkopt. Osobiście omleta piełam w piekarniku ale na patelni wysmarowanej odrobina tłuszczu także wyjdzie. Dodatkowo jeżeli nie chcecie robić omleta to z powstałego gęstego ciasta wyjdą świetnie małe placuszki.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 18cm

SKŁADNIKI:
  • 1 jajko wielkość L
  • 45g mąki ryżowej
  • 150g jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • dowolna substancja słodząca 
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (można to zrobić za pomoca łyżki). Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach do tzw.suchego patyczka ok.18-20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować. Super przepisy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń