czwartek, 13 października 2016

Fit chocolate cookies


Kiedy zobaczyłam przepis na te ciasteczka u Kingi Paruzel postanowiłam jak najszybciej je zrobić. Oczywiście trochę zmieniłam przepis ale szczerze wyszły wyborne...kruche a zarazem mięciutkie kiedy dłużej postoją. Z dodatkiem maki kokosowej,kakao i czekolady tworza idealną fit przekąskę do kawy. Serdecznie polecam :)

Zapraszam :)

Przepis na 4-6 sztuk ciasteczek

SKŁADNIKI:
  • 35g mąki kokosowej*
  • 10g oleju kokosowego*
  • 4 pastylki słodzika rozpuszczone w minimalnej ilości wrzącej wody*
  • 10g gorzkiego kakao
  • 10g gorzkiej czekolady (u mnie 90% kakao z firmy Wawel)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka wielkość L
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Olej kokosowy rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy i dodajemy wszystkie składniki prócz czekolady. Dokładnie mieszamy. Z podanych składników powinno powstać gładkie ciasto,które bez problemu powinno dać się uformować w wałek. Wałeczek dzielimy na 6 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kawałki ciasta delkatnie spłaszczając. Wierzch posypujemy czekoladą. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.12-15 minut. Pamietajcie im cieńsze ciasteczka tym czas pieczenia bedzie krótsze także kontrolujcie czas pieczenia.

*mąkę kokosową można zastąpić inną mąką zwiększając proporcje o połowę
*olej kokosowy można zastąpić masłem,olejem rzepakowym (proporcje bez zmian)
*słodzik można zastąpić miodem,cukrem lub innym słodzidłem (ilość dopasujcie pod swoje kubki smakowe,tylko pamietajcie że mąka kokosowa jest sama w sobie słodka)

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz