poniedziałek, 3 października 2016

Biszkopt idealny


Nie ukrywam ale jeszcze do niedawna miałam problem z ciastem biszkoptowym tzn.nie wyrastał tak jakbym tego chciała. Metodą prób i błędów doszłam do perfekcji :). W internecie jest wiele przepisów i porad na biszkopt,ale tak naprawdę trzeba samemu spróbować co najlepiej nam pasuje i wychodzi. Jedni piszą tak a inni inaczej. Ja podam swój przepis i być może komuś przypasuje i też taki wyrośnie. Z takiego biszkoptu zrobiłam torty dla małych solenizantów. Zdjęcie poniżej :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o wymiarach 20cm ale sprawdzi się także w tortownicy 24cm

SKŁADNIKI:
  • 5 jajek wielkość L
  • 110g mąki pszennej (użyłam mąki idealnej do ciast z LUBELLA)
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 150g drobnego cukru do wypieków
Białka ubić na sztywno. Kiedy białka będą już szkliste powoli wsypujemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i chwilę tylko miksujemy. Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy już wszystko łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy tylko masłem. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez ok.25-30 minut do tzw.suchego patyczka. Po upieczeniu jeszcze gorącą formę upuszczamy na podłogę z wysokości ok.50cm. To uchroni przed opadnięciem biszkoptu. Uprzedzę odrazu zapytania...do ciasta nie użyłam proszku do pieczenia. Biszkopt wyrasta za sprawą dobrze ubitych białek. Mój biszkopt po upieczeniu miał wysokość ok.12 cm.

Smacznego :)







2 komentarze:

  1. A trzeba wyjąc biszkopt z blaszki czy nie ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt opuszczamy jeszcze gorący razem z blaszką,kiedy ostygnie wyjmujemy z formy delikatnie podważając boki :)

      Usuń