środa, 21 września 2016

Proteinowe crunchy bez cukru


Lubicie crunchy,takie zbite bryłki płatków owsianych z dodatkami? Przyznam się,że ja uwielbiam i nie raz kupowałam w sklepie. Nie ma co ukrywać ale te sklepowe mają mnóstwo cukrów oraz dodatki oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego. Nie mniej jednak zawsze wybierałam takie,które mają w miarę rozsądny skład. Długo się zastanawiałam jak coś takiego zrobić i chyba wyszło. Proteinowe crunchy jest z dodatkiem odżywki białkowej,która nadaje słodkości a zbita konsystencja jest za sprawą oleju kokosowego. Taką mieszankę możcie zrobić z własnych wybranych przez siebie składników.Ja natomiast przedstawię Wam swoją propozycję.

Zapraszam :)

SKŁADNIKI:
  • 300g płatków owsianych górskich
  • 20g płatków opiekanych kukurydzianych od SONKO
  • 20g płatków opiekanych orkiszowych od SONKO
  • 10g sezamu
  • 30g oleju kokosowego 
  • 40g odżywki białkowej (można zastąpić miodem,słodzikiem,msłem orzechowym etc.wtedy zwiększamy ilość mąki)
  • 20g mąki kokosowej (można zmielić wiórki kokosowe)
  • 250ml ciepłej wody
  • orzechy,bakalie
Olej rozpuszczamy. Wszystkie płatki oraz ziarna wsypujemy do miski i zalewamy wodą.Dokładnie mieszamy aż mieszanka wchłonie wodę.Dodajemy następnie odżywkę,mąkę oraz olej. Ponownie mieszamy. Konsystencja powinna przypominać bardzo gęstą masę. Nie może być onna płynna.Taką mieszankę przekładamy na blachę wyłożoną papierem i dokładnie uklepujemy tworząc w miarę cieńki placek. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.55-60 minut. Wierzch powinien się zarumienić więc kontrolujcie czas pieczenia. Po upieczeniu łamiemy na kawałki i mieszamy z orzechami i bakaliami.

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Supeer! Z wielką chęcią bym takie zjadła. Zapraszam na nowy post. Tym razem przepis na orientalnego kurczaka z dynią w sosie z nerkowców. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/21/orientalny-kurczak-z-dynia-w-sosie-z-nerkowcow/

    OdpowiedzUsuń