czwartek, 29 września 2016

Placki waflowo-kokosowe


Ciekawy i trochę inny przepis na placki z dodatkiem wafli ryżowych i mąki kokosowej. Czasami warto poeksperymentować i spóbować czegoś innego. Placki nie są pulchne jak z dodatkiem mąki pszennej czy innej mąki bezglutenowej. Ciasto lekko się rozlewa więc nalezy zachować odstępy. Myślę,że stanowiłyby fajny spód pod pizze czy małych pizzerek. Ja zrobiłam 2 gigantyczne placki.

Zapraszam :)

Przepis na 2 duże placki lub 4 mniejsze

SKŁADNIKI:
  • 1 jajko wielkość L
  • 4 wafle ryżowe SONKO ze słonecznikiem ok.37g (zwrócvie uwagę,że każda firma ma inne wafle i innej grubości)
  • słodzik
  • 10g mąki kokosowej
  • 50ml kefiru naturalnego
  • pół łyżeczki sody
Pastylki słodzka rozpuściłam w małej ilości wrzącej wody. Wafle pokruszyć i połączyć z pozostałymi składnikami. Wafle zaczną chłonąć płyny i powstanie papka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta i lekko uklepujemy. Piekłam w 170 stopniach przez ok.10-15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. świetny pomysł na wykorzystanie wafli - jeszcze nie jadłam takich placuszków:)

    OdpowiedzUsuń