niedziela, 4 września 2016

Fit orzechowa kostka turecka


Powiem Wam szczerze,że długo zastanawiałam się jak nazwać "to coś".Kiedy zrobiłam pierwszy kęs to przypomniał mi się smak chlebka tureckiego takiego z rodzynkami (już dawno w piekarni go nie widziałam). Przy każdym kolejnym gryzie zmieniały mi się smaki. Zaczęłam wyczuwać nutę piernika i keksa. W końcu nazwałam mój wypiek Fit orzechową kostką turecką. Fit bo nie zawiera cukry oraz zbędnych tłuszczy,orzechowa bo jest z dodatkiem masła orzechowego. Ponadto do tego wypieku wykorzystałam płatki orkiszowe opiekane,orzeszki ziemne oraz żurawinę. Taka kosteczkę można posmarować dżemem czy innym smarowidłem,można zabrać ją do szkoły czy pracy jako przekąskę. Można ją upiec w formie bułeczki czy chleba i będzie keksem. Poniżej znajdziecie zdjęcie foremki w której piekłam tą kosteczkę. W tej foremce także piekłam fit bułeczki kokosowe,które znajdziecie TUTAJ .

Zapraszam :)

SKŁADNIKI:
  • 1 jajko wielkość L
  • 150g serka wiejskiego lekkiego
  • 40g mąki gryczanej
  • ew.słodzidło jeżeli nie dodacie słodkich dodatków
  • 20g masła orzechowego z orzechów ziemnych (użyłam z PRIMAVIKA) zapraszam na ich stronę gdzie znajdziecie różnego rodzaju masła od orzeszków ziemnych po pistacjowe. Serdecznie polecam :). Klikając na moim blogu w ikonkę PRIMAVIKA zostaniecie odesłani do ich stronki lub TUTAJ . Masełko możecie zakupić w marketach takich jak Tesco.Piotr i Paweł,Alma,Polo itp.więcej informacji na stronie PRIMAVIKA zakładka dystrybucja :)
  • żurawina
  • orzechy ziemne
  • opiekane płatki orkiszowe od SONKO (płatki nadają świetny posmak i taką chrupkość)
  • 1 łyżeczka sody
Wszystkie składniki prócz bakali i płatków ze sobą łączymy. Można to zrobić za pomocą łyżki lub miksera. Na sam koniec dodajemy bakalie. Mase przelewamy do foremki i posypujemy z wierzchu płtakami orkiszowymi. Ja swoją masę przelałam do dwóch otworów silikonowej formy (zdjęcie poniżej).Pieczemy w 180 stopniach do tzw.suchego patyczka ok.20-25 minut.
Nie polecam piec w formie ciastek bez użycia formy ponieważ ciasto się rozlewa i nic by Wam nie wyszło.

Smacznego :)








4 komentarze:

  1. przepyszne połączenie składników, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie taką foremkę można kupić? Interesujący design, zwłaszcza jak się robi batony czy inne przekąski :)

    OdpowiedzUsuń