piątek, 2 września 2016

Fit bułeczki kokosowe z twarogiem i śliwkami


Bułeczki słodkie na diecie??? Owszem można i to bez wyrzutów. Upieczone przeze mnie bułeczki są bezglutenowe a przy tym bardzo smaczne i zdrowe. Idelane na deser do szkoły,pracy. Za sprawą mąki kokosowej są kruche i nie wyrastają jak normalne bułki pszenne więc miejcie to na uwadze. Serdecznie polecam :)

Zapraszam :)

Przepis na 3 spore sztuki (piekłam w specjalnej foremce sylikonowej z czterema otworami na tzw.mini chlebki)

SPÓD CIASTA:
  • 65g mąki kokosowej
  • 250g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 jajko wielkość L
  • szczypta sody
  • ew.słodzidło (pominęłam bo mąka kokosowa jest sama w sobie słodka)
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Nie trzeba używać miksera. Powstanie bardzo gesta masa. Za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem wykładamy porcje ciasta i formujemy bułki małe lub duże delikatnie je spłaszczając. jeżeli zrobicie zbyt grube mogą po upieczeniu się pokruszyć. Jeżeli ktoś nie miał nigdy do czynienia z maką kokosową to może się zawieść. Trzeba wyczuć to ciasto i tą mąkę. Na ciasto kładziemy porcję twarogu i śliwki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.45 minut aż wierzch sera się zarumieni i będzi sprężysty.

MASA TWAROGOWA:
  • 250g chudego twarogu
  • 3 łyżki wody lub mleka
  • słodzik
Składniki dokładnie ucieramy i kładziemy na masę kokosową. Na wierzch układamy śliwki lub inne owoce.

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Tradycyjne pytanie: jest możliwość zastąpienia czymś mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,można...można użyć innej mąki bezglutenowej w ilości ok.100g lub mąki pszennej. Należałoby także zwiększyć ilość substancji słodzącej,ponieważ mąka kokosowa w porównaniu z innymi mąkami jest słodka.

      Usuń