czwartek, 11 sierpnia 2016

Sernik kokosowo-porzeczkowy


Przepyszny,wyrazisty sernik z dodatkiem kokosa i galaretki porzeczkowej. Spód stanowią biszkopty połączone z ciasteczkami oreo. Smaki rewelacyjnie się uzupełniają...słodki sernik i kwaskowata przeczka to połączenie idealne. Ser nie był mielony dlatego w smaku jest bardziej wyrazisty.
Serdecznie polecam :)

Zapraszam :)

Wymiary formy: średnica 20cm

CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 50g okrągłych biszkoptów
  • 40g ciasteczek oreo
  • 70g masła
Masło rozpuszczamy a ciasteczka kruszymy (można zmielić też w malakserze). Ciasteczka łączymy z  masłem i wykładamy dno formy mocno dociskając. Wkładamy do lodówki na ok.30 minut.

MASA SEROWA:
  • 600g chudego twarogu (twarogu nie mielimy)
  • 300g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 40g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 20g mąki kokosowej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 20g wiórek kokosowych
Zółtka ucieramy z jajkami oraz cukrem. Następnie partiami dodajemy twaróg i cały czas miksujemy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.50-55 minut. Wierzch sernika powinien być sprężysty i lekko zarumieniony. Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.30 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika i dalej studzimy.

GALARETKA PORZECZKOWA:
  • 400g porzeczki czerwonej
  • 100g cukru
  • 1 galaretka u mnie smak malinowy
  • 150ml wody
Porzeczki zasypujemy cukrem,wlewamy wodę i gotujemy do momentu aż porzeczki zaczną się rozpadać. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka będzie tężejąca wylewamy na wierzch sernika i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz