poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Ptysie z budyniem i galaretką porzeczkową


Rewelacyjne ptysie z budyniem i galaretką porzeczkową. Smaki idealnie ze sobą współgrały. Słodki budyń i kwaskowata galeretka tworzyły świetny duet. Serdecznie polecam

Zapraszam :)

Przepis na 9-10 dużych ptysi

PRZEPIS NA CIASTO PARZONE TUTAJ

KREM BUDYNIOWY:
  • 250g miekkiego masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 400ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100g cukru pudru (proszę dosładzać wg własnego gustu)
Budyń gotujemy w 400ml mleka wraz z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i partiami dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitego kremu. Krem przekładamy do szprycy i na galaretkę wyciskamy masę. Przed podaniem pudrujemy. Ptysie jest dobrze zostawić na kilka godzin w lodówce.

GALARETKA PORZECZKOWA:
  • ok.300g czerwonej porzeczki
  • 3-4 łyżki cukru
  • 150ml wody
  • 1 galaretka o smaku owoce leśne
Porzeczki zalewamy wodą oraz cukrem i gotujemy do momentu aż porzeczki zaczną się rozpadać. Ściągamy z ognia i dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretką będzie tężeć wykładamy porcję na spód ptysia i przykrywamy kremem budyniowym.

Smacznego :)









3 komentarze:

  1. Wow, wyglądają rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie to wygląda!
    Zapraszam :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń