poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Jogurtowe ze śliwkami i kruszonką


Rewelacyjne ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Ciasto wyszło puszyste za sprawą mąki z firmy lubella oraz bardzo delikatne ze wzdględu na dodatek jogurtu. Szybkie i łatwe do zrobienia. Sezon na śliwki rozpoczęty więc warto spróbować :)

Zapraszam :)

Wymiary blaszki 21cm x29cm

SKŁADNIKI:
  • 3 jajka wielkość L
  • 250g mąki (użyłam z firmy lubella idealnej do ciast)
  • 200g cukru
  • 300g jogurtu naturalnego gęstego (użyłam z firmy zott)
  • 60g masła rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok.700g śliwek
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Na wierzch układamy wydrylowane śliwki. Obsypujemy śliwki delikatnie cukrem. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.60-65 minut do tzw.suchego patyczka. Kontrolujcie czas pieczenia ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze. U mnie ciasto było upieczone po 65 minutach.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

KRUSZONKA CYNAMONOWA:
  • 150g mąki
  • 80g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie rozcieramy. Posypujemy wierzch ciasta.

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z dodatkiem śliwek ! Wygląda na mega smaczne:D

    OdpowiedzUsuń