piątek, 19 sierpnia 2016

Jogurtowe pankejki (odchudzone)


Odchudzona wersja pankejków z dodatkiem mąki pszennej typowej do placuszków i naleśników. Pierwszy raz używałam takiej mąki i mogę stwierdzić,iż pankejki wyszły bardzo puszyste i niezwykle mięciutkie. Smak niczym maślanych gofrów znad morza. Ta rewelacyja mąką jest z firmy lubella i szczerze mogę polecić. Moje pankejki zostałe zrobione na pół z mąką kukurydzianą z dodatkiem jogurtu a usmażone zostaly na oleju kokosowym. Odchudzona i lekka wersja cudownych placuszków.

Zapraszam :)

Z przepisu wyszło 7 dużych pankejków

SKŁADNIKI:
  • 50g mąki puszystej do naleśników z firmy lubella
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 150g jogurtu naturalnego gęstego (polecam z firmy zott)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka wielkość L
  • 3 pastylki słodzika rozpuszczone w minimalnej ilości wrzącej wody
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy. Można ro zrobić nawet za pomocą łyżki. Ciasto nie powinno być lejące. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta. U mnie na jednego pankejka przypadały 2,5 łyżki ciasta. Jeżeli zrobicie mniejsze placuszki wyjdzie Wam ich znacznie więcej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)







2 komentarze: