niedziela, 28 sierpnia 2016

Fit omlet budyniowy (bez mąki)


Kolejna fit wariacja bez uzycia mąki. Do wykonania omleta potrzebujecie jajek,wody oraz proszku budyniowego. Omlet jest pieczony pod przykryciem na małym ogniu.

Zapraszam :)

Przepis na 1 porcję (jeżeli ktoś liczy makro to składniki proszę dopasować pod siebie)

SKŁADNIKI:
  • 2 jajka wielkość L
  • 40g proszku budyniowego bez cukru ( nie pytajcie gdzie kupić taki budyń bo w każdym markecie czy sklepie jest dostępny budyń z napisem bez cukru)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 5 łyżek zimnej wody lub mleka
  • ewentualnie słodzik
Proszek budyniowy rozpuszczamy w wodzie lub mleku. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy. Na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem patelnie wlewamy mase. Smażymy na małym ogniu aż wierzch ładnie się zetnie. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko, co budyniowe, więc pewnie smakowałby mi taki omlet :)

    OdpowiedzUsuń