poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Fit chlebek jabłkowy


Przepyszny chlebek z dodatkiem jabłek,żurawiny i orzechów. Trochę jesienne dodatki ale gwarantuje,że smak jest rewelacyjny. Mięciutki,lekki,można go przesmarować dżemem lub masłem orzechowym lub zjeść bez dodatkowych dodatków. Świetnie sprawdzi się jako deser czy przekąska między posiłkami.

Zapraszam :)

Wymiary keksówki 20 x 26 cm

SKŁADNIKI:
  • 3 jajka wielkość L
  • 70g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 2 średnie jabłka
  • słodzidło (cukier,miód etc.wedle gustu)
  • żurawina,orzechy (możecie dodać swoje ulubione dodatki)
Jabłka kroimy w kostkę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy żółtka. Miksujemy przez chwilę i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy już łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez ok.50-55 minut do tzw.suchego patyczka (kontrolujcie czas pieczenia).

Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Super dodatki, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 20x26? Wygląda na jakieś 10x26, nie wkradł się błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma błędu taka była foremka. Nie jest mały...może się tak wydawać bo jest niski

      Usuń
  3. Czy mąkę orkiszową można zastąpić pszenną pełnoziarnistą ?

    OdpowiedzUsuń