środa, 17 sierpnia 2016

Fit biszkopt kukurydziany z masłem orzechowym


Rewelacyjny bezglutenowy biszkopt kukurydziany,który może stanowić świetną bazę pod tort lub być podkładem pod inne ciasto. Biszkopt wyrósł jak na zdjęciu do tego wyszedł naprawdę mięciutki i pulchniutki. U mnie został przełożony masłem orzechowym i bananem.

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 20cm

SKŁADNIKI:
  • 3 jajka wielkość L
  • 50g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • ew.słodzidło (ze względu na słodkiego banana pominęłam)
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i bardzo krótko miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tylko łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.25-28 minut do tzw.suchego patyczka (kontrolujcie czas pieczenia). Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie było to masło orzechowe i banan.

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. kocham masło orzechowe. pyszny pomysł na ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim nadzieniem pychota! :)

    OdpowiedzUsuń