sobota, 23 lipca 2016

Fit placuszki z porzeczkami (bezglutenowe)


Jak grzyby po deszczu powstają na blogu fit przepisy ale nie mam zamiaru przestać. Widzę,że jest takie zapotrzebowanie,dostaję od Was sporo wiadomości,cieszę się że korzystacie i czerpiecie wiele inspiracji. Wchodząc w statystyki bloga widzę także,że kategoria FIT PRZEPISY jest najbardziej popularna. Nie zamierzam też rezygnować z tych przepisów mniej fit bo są tutaj osoby,które kochają "normalne" wypieki. Myślę,że każdy znajdzie coś dla siebie. A teraz przejdźmy do placuszków...wyszły mięciutkie i pulchniutkie. Z dodatkiem porzeczek mają super smak taki lekko kwaskowaty. Przełożone słodkimi dodatkami smakują wybornie.

Zapraszam :)

Przepis na ok.7-8 sztuk placuszków

SKŁADNIKI:
  • 1 jajko wielkość L
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 20g zmielonych orzechów laskowych (można zastąpić mąką)
  • 20g mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki sody
  • porzeczki
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszmy. Jeżeli chcecie mieć słodkie placuszki dodajcie cukier lub inne słodzidło wg własnych potrzeb. Na rozgrzanej patelni wykładamy łyzką porcje ciasta. Uwaga ciasto podczas pieczenia się rozlewa więc należy zachować odstępy. Smażyć z obu stron na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smażyłam na oleju kokosowym.

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Fajnie wygląda to ciasto placuszkowe, widać właśnie, że puszyste :) A z takimi dodatkami cudo. Jestem jak najbardziej za fit wersjami przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)

      Usuń