niedziela, 17 lipca 2016

Fit omlet szarlotkowy


Omlet z dodatkiem pokrojonych jabłek,cynamonem i rodzynkami. Idealny,smakuje jak szarlotka. Sprawdzi się jako samodzielne ciasto jeżeli zwiększymy ilość składników. Możemy posmarować go masłem orzechowym,zjeść na śniadanie czy deser.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 18 cm

SKŁADNIKI:
  • 1 jajko wielkość L
  • 150g serka wiejskiego (odcedzić)
  • 35g mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średnie jabłko
  • cynamon
  • rodzynki
  • słodzidło (miód,cukier etc.)
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Serek wiejski miksujemy z pozostałymi składnikami. Na sam koniec wsypujemy rodzynki i dodajemy jabłko. mieszamy łyżką. Do formy wyłożonej papierem przekładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.30-35 minut aż wierzch ładnie się zarumieni. Warto sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony. 

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz