piątek, 22 lipca 2016

Fit naleśniki kefirowe (bezglutenowe)


Ostatnio zaczęłam testować kefir w wypiekach (co możecie zauważyć na blogu) i stwierdzam,że ciasta i inne wypieki wychodzą mega pulchne i mięciutkie. Pierwszy raz zastsowałam też kefir w naleśnikach i nieukrywam wyszły wyborne. Fakt trzeba im poświecić więcej uwagi i są bardzo delikatne niż zwykłe naleśniki ale warto je zrobić. Ciasto naleśnikowe należy smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Nie polecam przerzucania ciasta na drugą stronę, gdyż grozi to rozwaleniem się naleśnika. Nigdy też do ciasta naleśnikowego nie dodaję cukru czy innych słodzideł ,ponieważ u mnie przeważają słodkie dodatki w postaciu jogurtu,twarogu i owoców.

Zapraszam :)

Przepis na 2 duże naleśniki

SKŁADNIKI:
  • 40g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko wielkość L
  • 200ml kefiru
  • woda
  • słodzidło
Mąkę,jajko i kefir miksujemy. Jeżeli ciasto będzie za geste dolewamy wodę i regulujemy tym samym konsystencję ciasta. Ciasto ma przypominać gęstą śmietanę i ma łatwo rozprowadzać się na patelni. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Smażyłam na oleju kokosowym.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Nie stosowałam kefiru do naleśników, ale ta puszystość Twoich zachęca zdecydowanie! :)

    OdpowiedzUsuń