piątek, 22 lipca 2016

Fit jagielnik na kefirze


Ciasto lub omlet jak kto woli. Bardzo delikatne,wilgotne,mięciutkie. Idealne na diecie i nie tylko. Za sprawą dodatków można smakować go na wiele sposobów. Bardzo polecam.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 24cm

SKŁADNIKI:
  • 100g płatków jaglanych
  • kefir w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka wielkość L
  • 40g budyniu bez cukru (u mnie smak wiśniowy)
  • 20g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka sody
  • słodzidło
Płatki jaglane zalewamy kefirem i odstawiamy na ok.20 minut aż płatki zmiekną (płatki zalewamy minimalnie aby tylko kefir przykrył całość). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez ok.50-60 minut. Kontrolujcie czas poeczenia. Do ciasta możecie dodać wiórki kokosowe,bakalie,owoce i zapiec. Wierzch można polać czekoladą po uprzednim wystudzeniu.

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Płatki są dość fajnym składnikiem, bo wymagają mniej obróbki niż sama kasza. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń