czwartek, 16 czerwca 2016

Prosty chlebek gryczany (bezglutenowy)


Dawno na blogu nie było żadnego pieczywa więc nadrabiam zaległości. Od jakiegoś czasu w internecie obserwuje przepisy na chlebek z kaszy gryczanej niepalonej więc postanowiłam go sama zrobić. Chlebek wyszedł rewelacyjny,skórka chrupiąca a wnętrze bardzo mięciutkie. Nie potrzebujecie żadnego zakwasu,drożdży i jajek. Jeżeli ktoś uwielbia kaszę gryczaną to taki chlebek pokocha.

Zapraszam :)

Piekłam w keksówce o wymiarach 20x26cm

SKŁADNIKI:
  • 300g kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 1 łyżeczka sody
  • 150ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta granulowanego czosnku
Kaszę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na 2,5h. Po tym czasie odcedzamy kaszę i wsypujemy ją do miksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez ok.5 minut aż zacznie przypominać konsystencję ciasta. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.80-90minut. Wierzch powinien być chrupiący a za sprawą sody także popękany.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz