niedziela, 26 czerwca 2016

Placuszki proteinowe (bezglutenowe)


Leciutkie,mięciutkie placuszki,które zawierają w sobie odżywkę białkową. Świetnie sprawdzą się dla osób,które trenują siłowo i nie tylko. Idealne jako przekąska po treningu. Sprawdzą się także na śniadanie czy deser. Nie zawierają glutenu.

Zapraszam :)

Składniki na 4 sztuki widoczne na zdjęciu

SKŁADNIKI:
  • 40g mąki ryżowej
  • 2 żółtka
  • miarka odżywki białkowej*
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok.120ml wody lub mleka
  • olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na ok.20 minut. Ciasto zrobi się gęste. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dolejcie wody jak za rzadkie dosypcie mąki. Regulujcie konsystencję.
Na rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami lub bez :).

*odżywkę białkowową można zastąpić zwiększając ilość maki i dodatkowo można dodać słodzidło

Smacznego :)







1 komentarz: